16 februari 2022

Voor- en nadelen van een warmtenet

Een warmtenet zoals in Gorinchem wordt aangelegd is een duurzaam alternatief voor aardgas. Dat klinkt heel mooi natuurlijk, maar wat zijn nou precies de voor- en nadelen van een warmtenet? In dit nieuwsbericht hebben we ze op een rijtje gezet.

Foto van een jongen die voor de radiator iets leest op een iPad

De voor- en nadelen

voordelen

  • Comfortabel
    Een warmtenet verwarmt heel geleidelijk waardoor het comfortabel warm in huis is. Daarnaast is er altijd voldoende warm water beschikbaar om te douchen of eventueel in bad te gaan.
     
  • Gemakkelijk
    Geen zorgen meer over de onderhouds- en vervangingskosten voor een cv-ketel. Ook zijn er relatief weinig aanpassingen in de woning nodig.
     
  • Veilig
    Er is geen gasaansluiting en open vuur meer in huis en daarom geen risico meer op koolmonoxidevergiftiging.
     
  • Duurzaam
    Een aansluiting op een warmtenet met een warmtebron zoals in Gorinchem (thermische energie uit afvalwater) is veel duurzamer dan een vergelijkbare situatie met gasgestookte cv-ketel en bespaart een heel hoop CO2-uitstoot.

nadelen

  • Anders koken
    Omdat er geen gasaansluiting meer in de woning is, moet er elektrisch gekookt worden. Een inductie-kookplaat is dan de meest energiezuinige keuze. Als je jarenlang gewend bent om op aardgas te koken, dan is elektrisch koken in het begin wel even wennen.
     
  • Werkzaamheden
    Er vinden (graaf)werkzaamheden plaats in de straat/buurt om het warmtenet in de grond aan te leggen. Dat kan, afhankelijk van de werkzaamheden, een paar weken duren. Maar als de leidingen eenmaal in de grond liggen, dan zie je er niets meer van.
     
  • Geen keuzevrijheid
    Het grootste minpunt van een warmtenet is waarschijnlijk dat je (door de huidige regels in de Warmtewet) op dit moment niet zelf kan kiezen voor een eigen warmteleverancier. Dat komt omdat warmtenetten in eigendom zijn van een bedrijf dat ook de warmte levert. Het warmtebedrijf is netbeheerder én warmteleverancier in één. Een warmtebedrijf investeert in, zorgt de aanleg en het onderhoud van warmtenetten. Daarnaast zorgen zij voor de ontwikkeling van de warmtebron en de productie en levering van warmte aan klanten.

meer weten?

Bekijk dan de pagina met de veelgestelde vragen over het warmtenet Gorinchem.