8 maart 2022

Wat is een warmte-unit

Is een woning aangesloten op een warmtenet? Dan is er geen gasaansluiting meer nodig. Koken gaat voortaan elektrisch. In plaats van een (collectieve) cv-ketel zorgt het warmtenet dan voor verwarming van je woning en het warme water om te douchen. Om de warmte in je woning te krijgen, is een warmte-unit nodig.

foto van een warmte-unit in een meterkast

Verwarmen en warm water

Verwarmen en warm water
Vanuit het warmtenet wordt het warme water naar de warmte-unit in je woning gepompt. De warmte-unit verdeelt daarna de warmte over de radiatoren in je woning. Het afgekoelde water stroomt daarna weer terug naar de warmte-unit. Vanuit daar gaat het terug naar de warmtebron. Daar wordt het water opnieuw opgewarmd. 

Warm water om te douchen
In de warmte-unit zit ook een warmtewisselaar. Deze wisselaar verwarmt koud drinkwater naar warm water van minimaal 60°C. Dit gebeurt via een gescheiden systeem. Zo komt het drinkwater niet in contact met het water uit het warmtenet. Het opgewarmde water stroomt via je leidingen naar de kranen in je keuken en badkamer. Via je keuken- of badkamerkraan kun je zelf de gewenste temperatuur van het warme water regelen. De warmte-unit geeft onbeperkt warm water.

Afmeting warmte-unit
Een warmte-unit is over het algemeen kleiner dan een cv-ketel. De grootte is ongeveer 58 cm x 57 cm x 26 cm (b x h x d). We plaatsen de warmte-unit vaak in de meterkast. Maar soms ook in de badkamer of een andere geschikte ruimte in huis. Dit kan per woning verschillen.

Maakt de warmte-unit geluid?
Alleen de pomp van de warmte-unit kan geluid maken. Dit is vergelijkbaar met de pomp van een standaard cv-ketel die zo goed als geluidsarm is. Doordat de warmte-unit meestal in een afgesloten kast zit, hoort u dit bijna niet.

Moet ik een onderhoudscontract afsluiten voor de warmte-unit?
Nee, dat is niet nodig. HVC onderhoudt de warmte-unit. Goed om te weten dat er bij het verwarmen van een woning via het warmtenet twee partijen actief zijn. HVC en de verhuurder van je woning (Poort6). Of een installatiebedrijf in geval van een koopwoning.

HVC zorgt voor:

  • het maken en de levering van warmte
  • de aanleg en onderhoud van het warmtenet
  • de warmte-unit en warmtemeter die warmte aflevert aan de binnenhuisinstallatie van je woning.

De warmte-unit in de meterkast is in principe onderhoudsvrij. Eventuele onderhouds- of vervangingskosten van de warmte-unit zijn voor rekening van HVC.

Poort6 (of een installatiebedrijf) zorgt voor:

  • de binnenhuisinstallatie (thermostaat, radiatoren/vloerverwarming/convectoren, drukvat, leidingen en kranen)
  • het inregelen en afstellen van de binnenhuisinstallatie. 

HVC is verantwoordelijk tot en met de warmte-unit. De gehele installatie en leidingen na de warmte-unit is de verantwoording van de verhuurder of woningeigenaar.