28 september 2021

Proefsleuven graven voor aanleg warmtenet

De voorbereiding voor de aanleg van het warmtenet is in volle gang. Maar voordat de warmteleidingen de grond in gaan moet er eerst goed gegeken worden waar en hoe het leidingtrace kan worden aangelegd. Daarbij is het belangrijk om precies te weten waar er al bestaande kabels en leidingen in de grond liggen.

foto van graafmachine die een proefsleuf graaft

Controleren locaties kabels en leidingen

Om straks niet voor verassingen te staan en om graafschade aan bestaande kabels en leidingen (zoveel mogelijk) te voorkomen, graven we op een aantal punten in de Gildenwijk een proefsleuven. We controleren daarmee of de bestaande kabels en leidingen op de plaats liggen zoals ze in het verleden (handmatig)vastgelegd zijn. En kloppen de gegevens niet en liggen ze op een andere plaats? Dan leggen we de juiste locaties meteen digitaal vast met behulp van GPS-techniek in het KLIC (Kabels en Leidingen Informatie Centrum).

Uitvoering werkzaamheden

De werkzaamheden vinden op verschillende plekken in de Gildenwijk plaats en zijn afgestemd met gemeente Gorinchem. Een kleine machine graaf een smalle proefsleuf van enkele meters lang. Vervolgens worden de kabels en leidingen met de hand opgezocht en eventueel opnieuw vastgelegd. Daarna wordt de sleuf weer aangevuld met zand en herstelt de aannemer het straatwerk. 

Verder goed om te weten

  • De werkzaamheden worden in opdracht van HVC uitgevoerd
  • Voor de werkzaamheden wordt een kleine graafmachine gebruikt.
  • Proefsleuven zijn over het algemeen zo’n 50 cm breed en 1 à 2 meter lang.
  • Woningen en parkeerterreinen blijven bereikbaar.
  • Werkgebieden worden afgezet.
  • De werkzaamheden duren per locatie enkele uren tot maximaal een dag.
  • De werkzaamheden mogen uitgevoerd worden tussen 07.00 uur en 19.00 uur. Over het algemeen werkt de aannemer tot 16.00 uur. 

Tijdelijk ongemak en overlast

Werkzaamheden in de omgeving van woningen veroorzaken helaas altijd (geluids)overlast en ongemak. Wij hopen op je begrip en medewerking. Heb je ideeën over hoe de uitvoering beter kan? Wij horen dat graag. Je vraag of opmerking over de werkzaamheden kun je naar ons sturen via warmtenetgorinchem@hvcgroep.nl