26 juni 2023

al meer dan 500 woningen op het warmtenet

Of het klopt dat het water van de douche meer tijd nodig heeft om warm te worden? Een van de bewoners aan de Gruttershof is inmiddels over op het warmtenet in de Gildenwijk. HIj heeft gemerkt dat het wel veertig seconden duurt alvorens het water warm is. HVC en Poort6 hebben dit nog niet eerder gehoord en beloven al de volgende dag contact op te nemen met de bewoner. Hij is één van de weinige ‘ervaringsdeskundige’ die meeloopt met de wandeling langs het warrmtenet.

Foto genomen in de Gildenweg tijdens de rondleiding op 15 juni 2023

Rondleiding warmtenet Gildenwijk

tekst en foto's: Hannie Visser-Kieboom | bron: De Stad Gorinchem

Bertus den Toom van gemeente Gorinchem, Ruben Duinker van Poort6 en Cees Wagemaker van HVC geven in de vroege avonduren al wandelend uitleg aan belangstellenden. Het gezelschap bestaat uit nog enkele andere medewerkers van gemeente, HVC en Poort6, maar ook bewoners van de Gildenwijk, zoals uit de Gildenhof en de Gruttershof. Er wordt al enige tijd gewerkt aan de aanleg van het warmtenet,, maar wie niet goed oplet, ziet er eigenlijk niets van. De twee buizen liggen nu onder de grond en alleen waar woningen aangesloten worden, zijn ze zichtbaar.

Warmtecentrale

Na ontvangst bij de wijkkar van Poort6 aan de Vroedschapsstraat vertelt Bertus den Toom over het warmtenet, de plannen dateren van 2018 en in Gorinchem worden duizend woningen in de Gildenwijk aangesloten, ook het stadhuis krijgt een aansluiting. Inmiddels lopen gesprekken met Rivas om ook het Beatrixziekenhuis aan te sluiten op het warmtenet. De warmtecentrale wordt gebouwd aan de Bullekenslaan en deze start in het najaar. Van de duizend woningen zijn nu 531 huizen aan gesloten op het warmtenet. De warmte voor het warmtenet is afkomstig uit het rioolwater, de rioolwaterzuivering in Schelluinen en het water in het kanaal van Steenenhoek.
Voor de bewoners hebben we al kookworkshops gegeven, dan kunnen ze vast wennen aan het koken op inductie.

cv ketels

De eerste stop tijdens de wandeling is bij de Johan Frisoflat, daar kan een kijkje genomen worden in het ketelhuis dat nu nog gevuld is met twee grote op gas gestookte CV ketels. Inmiddels heeft zeventig procent van de huurders ingestemd met aansluiting op het warmtenet, de aansluiting start in het najaar. ,,Voor de
bewoners hebben we al kookworkshops gegeven, dan kunnen ze vast wennen aan het koken op inductie”, zo vertelt Ruben Duinker van Poort6. Als de woningen aangesloten worden ook de CV ketels vervangen, de ketels zijn inmiddels aan het einde van hun levensduur.

Foto in het ketelhuis van de Frisoflat
Close
Foto in het ketelhuis van de Frisoflat

Modelwoning

Eenmaal buiten aan de Voermanstraat vertelt Cees Wagemaker over de boring voor het warmtenet in het najaar. Met zeven grote kranen werden de buizen onder het spoor doorgetrokken naar de Schelluinsestraat, een spectaculair gezicht. Maar ook hier is het warmtenet zelf inmiddels onzichtbaar geworden. Verderop wordt gewerkt om 57 eengezinswoningen aan te sluiten op het warmtenet. In een van de huizen is een modelwoning ingericht, hier laat Ruben Duinker zien dat de nieuwe CV ketel in een bescheiden kast in de hal past. ,,We hebben wel even gezocht naar de juiste plek, maar deze huizen hebben een ruime hal, dus dat bleek de beste plek.” Op de verdieping is een extra wastafel aangebracht om te voorkomen zo legionella te voorkomen. Als de woningen zijn omgebouwd hebben ze straks het energielabel A ++.

Zonnepanelen

De laatste stop van de wandeling is bij de Willem-Alexanderflat, daar vertelt een bewoner dat ze weliswaar bijna drie maanden aan het werk waren in haar flat, maar dat ze het warmtenet fantastisch vindt. ,,Het is ‘s morgens gelijk lekker warm in de woning, voorheen kon het weleens veertien graden zijn.” In de flat vond naast de aansluiting op het warmtenet ook een grootschalige renovatie plaats met overal nieuwe kozijnen. Ook hebben alle woningen een eigen boiler en elk vier zonnepanelen. Voor de bedrading kon gebruik gemaakt worden van de vrijgekomen gasleidingen. Tijdens het werk werden achttien bewoners tijdelijk elders ondergebracht.

Stadhuis

Naast de aansluiting van de eengezinswoningen aan de Gildenweg is gestart met de Munter- en Tichelaarflat, daarna volgt de Frisoflat. In 2024 beginnen gesprekken met bewoners van Kremlin II, in 2025 is de Gildenhof aan de beurt. Dat jaar moeten ook het stadhuis en het kantoor van Poort6 aangesloten worden. Omdat de buizen van het warmtenet groot genoeg zijn voor wel vijfduizend woningen, wordt na de Gildenwijk verder gedacht aan de Haarwijk en de Stalkaarsen voor aansluiting op het warmtenet van HVC. Daarvoor worden ook al gesprekken gevoerd met particuliere huiseigenaren. Verder loopt er een onderzoek of de warmte die afgevoerd wordt straks ook gebruikt kan worden voor nieuw te bouwen woningen aan de Gildenweg, daar volstaat straks een temperatuur tot ca. 40 graden.

Foto bij de gerenoveerde en aardgasvrije woningen in de Rietdekkerstraat
Close
Foto bij de gerenoveerde en aardgasvrije woningen in de Rietdekkerstraat