18 april 2023

Van het gas af en opnieuw leren koken

‘Blijf in de buurt, want het gaat veel sneller’. Het wordt wennen voor een kleine vierhonderd huurders in Gorinchem. Ze koken straks elektrisch in plaats van op gas. Woningcorporatie Poort6 helpt hen bij die overschakeling met een workshop ‘koken op inductie’.

Foto met daarop de deelnemers aan de workshop Koken op inductie

Wow! dat wordt snel heet

tekst: Anja Broeken | foto's: Ricardo Smit en Poort6 | bron: ad.nl

"Wow! Dat wordt snel heet." Verbazing overheerst bij de eerste kennismaking met de inductiekookplaat: binnen de kortste keren wordt een pan heet. "Het gaat veel sneller dan wanneer je op gas kookt, dus blijf in de buurt", vertelt chefkok Roy van der Heijden aan het groepje huurders in het kooklokaal van Gilde Vakcollege.

Kleine duizend woningen

Voor de workshop heeft Poort6 inductiekookplaten neergezet, hetzelfde type dat bewoners bij de woningcorporatie kunnen bestellen. Die wil een kleine duizend woningen aansluiten op het warmtenet. Circa vier op de tien huurders heeft al aangegeven de overstap te willen maken. Appartementencomplexen gaan volledig over wanneer minimaal 70 procent van de bewoners instemt met het gasvrij maken van hun woning. Maar dat betekent ook dat het vertrouwde gasstel onbruikbaar wordt. Voor inwoners van de Willem-Alexanderflat is dat al het geval. Dit complex is in Gorinchem als eerste losgekoppeld van het gas. Al wordt hun warmtenet nu nog wel met gas gestookt. HVC begint volgende maand met de bouw van het warmtestation dat het warmtenet gaat voeden.

Ruben Duinker, projectleider bij Poort6, en Riet Gelderblom proberen de kookplaat voor het eerst uit.

Ruben Duinker, projectleider bij Poort6, en Riet Gelderblom proberen de kookplaat voor het eerst uit.
Close
Ruben Duinker, projectleider bij Poort6, en Riet Gelderblom proberen de kookplaat voor het eerst uit.

Gewoon even wennen

Koken op inductie is zeker wennen, weet Flip van der Eijk. De bewoner van de Munterflat is de enige man in het kookclubje van de workshop. "En ik weet al hoe dat gaat: koken op inductie. Enkele jaren geleden was ons oude fornuis echt aan vervanging toe. Mijn vrouw en ik hebben toen voor een inductiekookplaat gekozen. Zij kookt de Hollandse pot en ik maak bami." Bij de marine Van der Eijk leerde als kind al koken. "En in mijn tijd bij de marine kookte ik als de kok verlof had. Maar je leert altijd wat bij: daarom heb ik me toch voor de workshop opgegeven." Hij kijkt vooral rond bij de groepjes die elk een recept koken.

Oogje in het zeil

Chefkok Van der Heijden houdt een oogje in het zeil, want soms worden pannen – en daarmee de inhoud – te heet. Riet Gelderblom, een van de andere deelnemers aan de kookworkshop, worstelt in het begin met de stand van de kookplaat. Maar al snel heeft ze door hoe het werkt. "Ik kook nu nog op gas", vertelt ze. "Maar dat gaat niet lang meer duren. Het is fantastisch dat er zo’n workshop is. Wat me wel verbaast, is dat alles zo snel heet wordt. Nu kan ik niet even weglopen, want dan gaat het vast mis."

Chefkok Van der Heijden knikt. "U zult verbaasd zijn hoe snel u went. En gooi uw oude pannen niet gelijk weg, maar probeer uit of ze op inductie werken. Als deze magnetisch zijn en een platte bodem hebben, moet het gewoon gaan."