30 november 2021

Hoe wordt een woning via het warmtenet verwarmd

Op dit moment zijn veel woningen nog aangesloten op aardgas voor verwarming en warm water. Is een woning aangesloten op het warmtenet, dan is de gasaansluiting niet meer nodig. Het warmtenet zorgt dan voor verwarming en warm water.

Maar hoe gaat dat in zijn werk? En hoe worden dan de radiatoren en het drinkwater verwarmd? Dat leggen we uit aan de hand van de stappen hieronder.

Afbeelding met daarop de verschillende stappen bij het verwarmen van een woning op het warmtenet

Zo worden woningen met een warmtenet verwarmd

Stap 1

Een (duurzame) warmtebron verwarmt water tot een temperatuur van ruim 70°C. Onder de grond liggen goed geïsoleerde leidingen die het water op temperatuur houden. Daar stroomt het water doorheen. Het gaat naar warmteoverdrachtstations die staan in de stad of wijken.

Stap 2

In het warmteoverdrachtstation vertakt het leidingennet zich naar kleinere leidingen. Die brengen de warmte naar de woningen en bedrijven.

Stap 3

Als het warme water bij de woning aankomt, stroomt het via de warmte-unit de leidingen van de woning in. Het water met een temperatuur van 70°C stroomt aan de bovenkant de radiator in. Vervolgens geeft de radiator warmte af aan de ruimte waar de radiator hangt. Daarna stroomt het afgekoelde water (rond 40°C) weer via de onderkant van de radiator terug naar de warmte-unit. De radiator voelt daarom aan de onderkant (40°C) koeler aan dan aan de bovenkant (70°C).

Per (soort) woning kijken Poort6 en HVC wat nodig is om de woning goed en comfortabel te verwarmen. Als het nodig is plaatst Poort6 nieuwe (grotere) radiatoren.

Stap 4

Het afgekoelde water stroomt weer terug naar de warmtebron waar het opnieuw opgewarmd wordt. 

70% instemming

Voordat we een flatgebouw of buurt op het warmtenet aan kunnen sluiten, vraagt Poort6 instemming. 70% van de huurders in het gebouw of de buurt moet instemmen. Dan pas kunnen we de woningen aansluiten op het warmtenet. Voordat het zover is worden alle huurders van Poort6 uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek. Tijdens het gesprek krijgen de bewoners alle benodigde informatie en kunnen ze vragen stellen.
 

Video

In de video hieronder leggen we uit hoe de verwarming in de woning werkt na aansluiting op het warmtenet.

Filmbestand
Play video

Bekijk de video

/