26 september 2022

Eerste energieadviezen aan VvE's uitgereikt

Om Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) in de Gildenwijk te helpen zich voor te bereiden op het verwarmen zonder aardgas, biedt de gemeente Gorinchem hulp. De gemeente heeft daarom onafhankelijke adviesbureau PKW uit Delft gevraagd om voor iedere VvE in de wijk een gratis energieadvies of quickscan op te stellen. De afgelopen maand zijn de eerste twee energieadviezen en vijf quickscans uitgereikt. 

foto van een appartementengebouw in de Gildenwijk

Stappen zetten

De Gildenwijk telt zo’n dertig VvE’s en zijn allemaal anders. Ze verschillen in omvang, samenstelling, bouwjaar, gebouwtype en verwarmingswijze. Het ene gebouw heeft een beter energielabel dan het andere. De doelstelling is dat alle VvE’s uiterlijk in 2050 zonder aardgas verwarmen. Dat lijkt nog ver weg, maar in de tussenliggende dertig jaar zullen veel VvE’s al de nodige stappen moeten zetten om daar te komen. Welke stappen het beste zijn voor een gebouw, dat blijkt uit het energieadvies van PKW. Denk dan bijvoorbeeld aan aan isoleren, het aanpassen van warmteafgiftesystemen of de overstap op een alternatieve warmteoplossing zoals bijvoorbeeld het warmtenet Gildenwijk.

Ook een gratis energieadvies?

Bent u bestuurslid of commissielid van een VvE in de Gildenwijk? Heeft uw VvE nog geen gratis energieadvies of quickscan aangevraagd? Neem dan contact op met Marianne Nevens van de gemeente Gorinchem via emailadres m.nevens@gorinchem.nl.